v

Vittnen från krigets Sudan

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Inbördeskriget som startade i april 2023, mellan regeringsstyrkor och paramilitära Rapid Support Forces, är dock en humanitär katastrof som saknar motstycke. Och många i omvärlden är omedvetna om den efterföljande förödelsen.
Amnesty International har genom intervjuer, satellitbilder och verifierade bilder och filmer från sociala medier bekräftat hundratals vittnesmål från kriget. Vid behov har rättsmedicinska experter konsulterats.
Du kommer att läsa om fyra fall som representerar olika aspekter av kriget: läraren Kodi Abbas, läkaren Ala’ Fawzi al-Mardi, prästerna i Mar Girgis Kyrka och en familj i Mayo-kvarteret i Khartoum. Dessa är berättelser från ett förödande krig som nästan glömts bort.
När kriget bröt ut den 15 april i huvudstaden Khartoum var Kalakla-kvarteret skonat från våldsamheter. Livet där fortsatte som vanligt med dagliga rutiner och öppna affärer.
Men fem dagar senare förändrades allt när skott plötsligt ekade genom kvarteret. Läraren Kodi Abbas och hans familj tvingades fly från sin bostad i panik. Hans yngsta barn, Hassan och Ibrahim, kunde dock inte hålla jämna steg.
“Mina två yngsta pojkar … var små och kunde inte springa snabbt nog. […] Hassan träffades [av kulor] två gånger i ryggen och ena armen, Ibrahim en gång i huvudet. […] Jag vet inte vem som sköt dem. Kriget dödade dem.”
Civila, som Kodi och hans familj, ska inte utgöra målet för en attack – och absolut inte beskjutas när de försöker fly undan strider. Stridande parter har en skyldighet att vidta rimliga försiktighetsåtgärder för att skydda civila. Men vittnen har berättat om motsatsen. Att avsiktligen angripa civila är olagligt och kan utgöra ett krigsbrott.
Dagen kriget bröt ut var läkaren Ala’ Fawzi al-Mardi, 26 år, på sitt jobb på sjukhuset.
Hennes far berättade för Amnesty om den skräckfyllda morgonen då familjen vaknade till skottlossning och bombnedslag. Han fruktade för Alas säkerhet och väntade på att hon skulle komma hem.
Strax efter klockan 01:00 återvände Ala till lägenheten. Men när familjen trodde sig vara i säkerhet, sköts en kula genom vardagsrumsfönstret, träffade Alas mamma i nacken och fortsatte genom rummet för att träffa Ala i bröstkorgen. Hon avled direkt. Alas pappa berättade:
“Med våldsamma strider utanför så var jag orolig för Ala, som var på jobbet; jag var ängslig och ville att hon skulle komma hem, och så fort hon kom hem, där hon borde varit trygg, kom döden till vårt hem.”
Men samhällsviktig personal, som Ala, var inte säkrare på sjukhusen. Sharq al-Nil, ett av Khartoums största sjukhus, ockuperades snabbt av RSF:s soldater. Inte långt efter bombades sjukhuset två gånger av regeringsstyrkor, något som bekräftas av satellitbilder.
Civila objekt får inte utgöra målet för en attack. Dessutom har sjukhus ett särskilt folkrättsligt skydd och får inte bombas eller attackeras. Detta är olagligt och kan utgöra ett krigsbrott.
I krigets Sudan har många berättat för Amnesty att de sökt skydd på platser de ser som fristäder, till exempel skolor och kyrkor.
Men RSF:s soldater skonade inte Mar Girgis (Sankt Georgs) kyrka den 13 maj. Där hade präster och församlingsmedlemmar sökt skydd när soldaterna stormade in. De stal värdesaker, skrek skällsord och sköt prästerna i ben och bål med automatgevär.
Kyrkan driver också ett barnhem för föräldralösa barn. Vid ett tillfälle frågade soldaterna var de föräldralösa flickorna befann sig. Församlingen fruktade att soldaterna skulle förgripa sig sexuellt på dem eller ta dem som sexslavar, ett annat krigsbrott som Amnesty rapporterat om. Lyckligtvis höll sig barnen gömda och församlingen stod emot. Efter att soldaterna lämnat kyrkan sökte församlingen skydd på en annan plats, men grannar till kyrkan har berättat att soldaterna återvände flera gånger för att fortsätta sin plundring.
Religiösa byggnader och gudstjänstlokaler har särskilt skydd enligt folkrätten. Att plundra en kyrka, attackera religiös personal och andra civila är olagligt och kan utgöra ett krigsbrott.
Ett vittne berättade för Amnesty att en raket slog ned och förstörde ett bostadshus i Mayo-området i Khartoum den 19 april. Han såg en mamma och hennes två barn ligga livlösa bland rasmassorna.
Bilden visar det som var kvar av raketen, och Amnestys vapenexpert konstaterade följande:
“en 122mm (cirka 4.8 tum) Grad [raket] eller liknande variant, ett oprecist vapen som inte borde användas i civila områden.”
Amnesty kan inte fastställa vilken sida som avfyrat raketen, men oavsett får den typen av oprecisa vapen inte användas i civila och tätbefolkade områden. Eftersom användandet av sådana vapen ökar risken för civila att drabbas kan det vara ett krigsbrott.
Kriget i Sudan har drabbat civilbefolkningen brutalt, med RSF som en av de största förövarna.
Men utan gedigna och trovärdiga data har det internationella samfundet svårt att använda sina verktyg för att stävja konflikten i Sudan och ställa de skyldiga inför rätta.
Det är därför två utredare på Amnesty International har genomfört en så omfattande kartläggning. För att förmedla vittnesmål från dem som inte kan.
Utredarna har intervjuat 181 personer, inklusive vittnen till brott mot mänskliga rättigheter, och sjukvårdspersonal. Amnesty har även granskat hundratals bilder, filmer och satellitbilder för att validera och bekräfta vittnesmål och händelseförlopp.
Livsviktig rapportering, som den från Sudan, är endast möjlig tack vare privatpersoner som ger gåvor eller betalar en månadsavgift.
På vilket sätt kan du bidra till att stärka mänskliga rättigheter världen över i dag?
Vi förstår att det inte är rätt tidpunkt för dig att bli månadsgivare just nu. Ingen fara! Tack för att du tog dig tid att ta del av vårt arbete.
Vill du ge en engångsgåva för att stödja mänskliga rättigheter?
Det är ett av de vanligaste sätten att visa sitt stöd för Amnestys arbete.
Tack för att du stöttar kampen för mänskliga rättigheter! Med ditt engagemang står du upp mot förtryck i alla former och ger inte minst kvinnor runt om i världen stöd i deras kamp för sina rättigheter.
Det finns ett par sätt du kan fördjupa ditt stöd. Vilket funkar bäst för dig just nu?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.